2019. június 18., kedd

De miért pont a női sorsok?


Elsősorban azért mert, amikor az egyetemen egyre többet foglalkoztam ezekkel a könyvekkel rájöttem, hogy mennyire sokfélék vagyunk. Egy nő előtt az életben ezernyi út és lehetőség áll, de általában sok akadály is. Én szeretném megmutatni, hogy erősek vagyunk és bátrak, ha arra van szükség. Megálljuk a helyünket egyedül is, de jól működünk csapatban is. Lehetünk anyák vagy dolgozhatunk keményen. 

Másodsorban pedig azért mert szeretném, ha nem hullanának porba a történeteink. Például, ha a Nyugat első nemzedékére gondolunk szinte biztos vagyok benne, hogy nem Kaffka Margit lesz az első, aki beugrik. Az ironok.elte.hu weboldal például tizenkét elfeledett írónő munkásságával foglalkozik. Én szeretném, ha mindenféle nőkről szóló könyv helyet kapna itt függetlenül attól, hogy ki írta. Nagyon érdekes egy férfi szemén keresztül is látni egy női világot. Például Németh László: Iszony című regényét, ha akarnám se tudnám elfelejteni. Nem rég pedig megnéztem egy dokumentumfilmet egy amerikai tornászbotrányról. 2017-ben elítélték Larry Nassart, aki profi tornászlányok hivatalos orvosa volt. Két évtizeden keresztül sok száz nőt zaklatott szexuálisan. Két éve történt. Megrázó belegondolni, hogy még ma is nehezen találják meg a hangjukat azok, akiket bántottak. Talán azt volt a legrosszabb hallani, hogy eleinte nem akartak nekik hinni. Ezzel ellentétben pedig a film végén nagyon sokan a bíróságon mesélik el a történetüket. Azt a történetet, ami egyébként eleinte süket fülekre talált. Fontosnak tartom, hogy beszéljünk azokról, akik már nincsenek a köztudatban, de szóljunk azokról is, akik ma is itt vannak. Akik inspirálnak, tehetségesek és büszkék lehetünk rájuk. A következő bejegyzést szívesen szentelném Szentesi Éva: Pedig olyan szépen éltek című könyvének. Erre az írónőre számos okból nézhetünk fel, de ez az írása számomra kiemelkedő. Egy olyan nő sorsát mutatja be, aki szó szerint semmit nem kapott az élettől. Sem pénzt, sem megbecsülést, sem szeretetet. Egyedül kellett mindenre rájönnie és nem tanult meg szeretni mivel őt sem szerették. 
Mindegy, hogy miről beszélünk, a múltról vagy a jelenről, de egy biztos, hogy fontosak vagyunk. Egyik kedvenc mottóm pedig, az, hogy „Minden erős nő mögött önmaga áll.” Ez azt jelenti számomra, hogy bármit el tudunk érni az életben, ha elég kitartóak vagyunk. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése